Λεύκωμα για τα 200χρονα της Επανάστασης από τη σκοπιά του Γαλλικού Φιλελληνισμού


Το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των εργασιών του για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 από τη σκοπιά του Γαλλικού Φιλελληνισμού με έντυπο, καλαίσθητο λεύκωμα υπό τον τίτλο «Γάλλοι Φιλέλληνες- Αρωγοί στον αγώνα των Ελλήνων για εθνική απελευθέρωση».

Στο λεύκωμα αυτό, οι φιλόλογοι του σχολείου μας Δρ Σοφία Ραπτάκη (Υποδιευθύντρια) και Δήμητρα Αγιασοφίτη περιέλαβαν πίνακες Γάλλων Φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, που συγκέντρωσαν αποκλειστικά από ψηφιακές πηγές και οι οποίοι αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Γαλλία, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Ελλάδα και τον Αγώνα της για ανεξαρτησία. Την επιμέλεια του λευκώματος και τις διορθώσεις ανέλαβε η Διευθύντρια του σχολείου Δρ Νέλλη Παππά.

Πίνακες και αντικείμενα κατατάχθηκαν από τις δύο φιλολόγους με διάφορα κριτήρια, σχολιάστηκαν και παρουσιάστηκαν αρχικώς σε ψηφιακές παρουσιάσεις, τις οποίες είδαν διαδοχικά όλα τα τμήματα της Α’ και Β’ λυκείου, στο μάθημα των Θρησκευτικών και της Φιλοσοφίας, το φθινόπωρο της σχολικής χρονιάς 2021-22. Προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή ποικίλες δραστηριότητες των μαθητών μας (κείμενα, σχόλια, εικόνες, σκίτσα…), από τις οποίες επιλέξαμε να περιλάβουμε στο λεύκωμα το διήγημα της μαθήτριας της Α’ λυκείου Μαρίας-Ολβιανής Ρήγου με τίτλο «Ο τεχνίτης». Στο διήγημά της αυτό, η μαθήτριά μας, αντλώντας έμπνευση από τα καθημερινά αντικείμενα με θέματα από την Ελλάδα που είδε στην τάξη της, γράφει για έναν Παρισινό τεχνίτη, που στο εργαστήριό του κατασκευάζει, κατόπιν παραγγελίας, έργα με φιλελληνικό ενδιαφέρον.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το λεύκωμα του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού εδώ.