Ψηφιακή Έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος για τα 200 χρόνια του Αγώνα


Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, μεταξύ άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την ιστοσελίδα της RetroNews τη δίγλωσση διαδικτυακή έκθεση με τίτλο «Από Αγάπη για την Ελλάδα 1821-2021» (“La Grèce par Amour 1821-2021”). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο πώς εξαπλώθηκε η ηχώ της Ελληνικής Επανάστασης παντού στην Ευρώπη και επηρέασε τους Ευρωπαίους δίνοντας λαβή για τη δημιουργία ρωμαλέου φιλελληνικού κινήματος.

Ειδικότερα, η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου, βασισμένη σε μοναδικό ψηφιακό υλικό από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τη Βιβλιοθήκη της Γενεύης και το Λούβρο, που προβάλλεται για πρώτη φορά συγκεντρωμένο, αποδίδει με εποπτικό τρόπο τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από τον Ελληνικό Αγώνα. Η κινητοποίηση των Φιλελλήνων προβάλλεται με εντυπωσιακό τρόπο: Τύπος, λογοτεχνία, τραγούδια, ζωγραφική, ποίηση, αλληλογραφίες και ανταποκρίσεις της εποχής μαρτυρούν την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που βοήθησαν στη Γαλλία και στην Ευρώπη για μια ελεύθερη Ελλάδα. Μέσα από τη συνεργασία Γάλλων και Ελλήνων ιστορικών, η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου για τα 200 χρόνια υπογραμμίζει εύγλωττα ότι «η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί προάγγελο ενός κόσμου που είναι ακόμα ο κόσμος μας».

Οκτώ κεφάλαια αποτελούν τον κορμό της έκθεσης: 1. Πώς έρχεται η Επανάσταση, 2. Οι Επιτροπές και η κινητοποίηση στη Γαλλία και την Ευρώπη, 3. Εκφράσεις της Επανάστασης στον Τύπο, 4. Πορτρέτα Φιλελλήνων εθελοντών, 5. Η τέχνη στη μάχη, 6. Η εκπαιδευτική διάσταση του φιλελληνικού κινήματος, 7. Μεσολόγγι, Ναβαρίνο, η εκστρατεία του Μοριά, 8. Παραδόσεις και Ιστοριογραφία. Τα κεφάλαια εξακτινώνονται σε υποκεφάλαια, καλύπτοντας απίστευτο όγκο ιστορικού υλικού σχετικού με τον Αγώνα. Πιστή στην παράδοση της διεπιστημονικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη γαλλική ιστοριογραφία, η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης Ελλήνων και Γάλλων ειδικών, ιστορικών αναμνήσεων από γεγονότα και νέων θεματικών πεδίων όπου μπαίνουν στο προσκήνιο η θέση των γυναικών στον Αγώνα, αλλά και η εντυπωσιακή συσπείρωση του καλλιτεχνικού κόσμου κυρίως στη Γαλλία.

Το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού έχει υπογράψει Σύμβαση Συνεργασίας (Convention de Partenariat) με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που τού δίνει το δικαίωμα αναπαραγωγής και παρουσίασης του πλούσιου περιεχομένου της έκθεσης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν με υλικό μαθητών του αναφερόμενο στον Αγώνα και στη συμβολή της Γαλλίας και των Γάλλων Φιλελλήνων στην Παλιγγενεσία. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται στους μαθητές μας όχι μόνο η δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης του περιεχομένου της ψηφιακής έκθεσης, αλλά και το ερέθισμα και το κίνητρο για να παραγάγουν οι ίδιοι, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ποικίλο ιστορικό υλικό που θα περιληφθεί στην έκθεση. Σημειωθήτω ότι η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο 1821.ifg.gr και θα εμπλουτίζεται με υλικό καθ’ όλο το επετειακό έτος 2021 με τη συνδρομή πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα.